14-10-2015 18:55 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse vastgoedbedrijf The Irvine Company laat bij 24 van zijn panden in totaal 10 megawatt aan Tesla Powerpack-energieopslag installeren.

De accusystemen kosten de kantoren vijf parkeerplaatsen, maar betalen zich terug door besparingen op piektarieven voor elektriciteitsgebruik. De Tesla-accu’s laden op als de stroom goedkoop is en springen bij als de tarieven stijgen.

Daarbovenop verlagen de batterijen de maximum stroomvraag van de gebouwen van The Irvine Company, goed voor een extra reductie in de jaarlijkse energiekosten.

"Als eigenaar voor de lange termijn investeren we veel in gebouwontwerp, duurzaamheid en energie-efficiëntie", zegt Rich Bluth, vicepresident Energy Management bij Irvine. "Energieopslag is een echte game-changer. Zonder dat de gebruikers van de gebouwen er iets van merken dragen ze bij aan kostenverlagingen en een stabieler stroomnet."

In totaal verwacht Irvine voor zijn huurders met de accu’s 10 procent goedkoper uit te zijn.

Accu’s niet alleen voor wind en zon

Tesla-topman Elon Musk benadrukte eerder dat de accu’s van zijn bedrijf, ook in energiemarkten zonder een groot aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit, de energie- en kostenefficiëntie van bedrijven verhogen.

Het minimale aantal elektriciteitscentrales, fossiel of duurzaam, in een gebied is nu afgestemd op de piekvraag. Met accu’s kunnen energiebedrijven in plaats daarvan het aantal centrales afstemmen op de veel lagere, gemiddelde vraag naar elektriciteit. Dat scheelt kosten en steenkolen.

De start-up Advanced Microgrid Solutions (AMS) installeert de accupakketten voor Irvine in Californië. AMS werkt ook al samen met Shell en het Amerikaanse duurzame energiebedrijf SunEdison.

Bron: AMS, Irvine | Foto: Montgomery County Plan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)