15-10-2015 09:19 | Door: Thijs ten Brinck

Het Deense energiebedrijf Dong heeft voor de aanleg van het Britse offshore-windpark Race Bank 36 bommen gecontroleerd tot ontploffing laten brengen.

De bommen lagen in het pad van de kabel die de duurzame windstroom aan land brengt. De onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn geruimd door de Zweedse specialist MMT.

Deze partij bracht 36 van de tegengekomen bommen op zee tot ontploffing, vijf stuks zijn aan land gebracht en daar vernietigd. Het zwaarste exemplaar was een 700 kilo zware bom van de Duitse luchtmacht.

Een expert op het gebied van zeeleven was aanwezig om zorg te dragen voor zo min mogelijk impact op vissen en dolfijnen tijdens en na de explosies.

Windpark Race Bank

Het offshore-windproject Race Bank krijgt 91 windmolens van Siemens. Het windpark, 27 kilometer uit de oostkust van Groot-Brittannië heeft een totaal opwekvermogen van 546 megawatt.

Het aantal bommen dat voor dit project is geruimd, is relatief groot, maar bij vrijwel elk offshore-windproject is wapentuig uit de Tweede Wereldoorlog een factor om rekening mee te houden.

Net als MMT specialiseert ook Fugro zich in deze diensten. De Nederlandse bodemonderzoeker is vooral goed in het speurwerk. In augustus 2015 presenteerde Fugro een systeem om ook bommen met een laag aandeel ijzer op de zeebodem te herkennen.

"Onze GeoWing werkt tot een snelheid van 6 knopen”, zei Anne Chabert, hoofdonderzoeker geofysica bij Fugro bij de presentatie. "Hij is ontworpen om kosteneffectief ook kleinere bommen te herkennen en in kaart te brengen."

Bron: Windpower Montly, Fugro, MMT | Foto: coniferconifer,, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)