26-02-2013 11:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zeker drie bedrijven willen ingaan op de lage vergoeding die Uruguay biedt voor zonne-energie. De prijzen blijven dalen.

Daarvoor biedt de regering van Uruguay een vaste prijs van $90 (€79) per megawattuur zonnestroom aan leveranciers. “We hebben met tenminste drie bedrijven gesproken die vertelden dat ze voor die prijs stroom kunnen leveren,” zegt Ramon Mendez, directeur energie bij het Uruguayaanse ministerie van Energie en Industrie.

De 200 megawatt aan te installeren capaciteit zal bijna 10 procent van het totale geïnstalleerde vermogen in Uruguay gaan uitmaken. Investeerders die intekenen op het bod van het Zuid-Amerikaanse land zullen 25 jaar lang zeker zijn van de vaste prijs.

De prijs die Uruguay biedt is slechts €7,5 meer dan een megawattuur van de waterkrachtcentrales waar het land sterk op vertrouwt. Het is significant minder dan Duitse zonne-energie, die €118 kost per megawattuur. Het toont dat de prijs voor zonne-energie hard blijft dalen. Investeerders denken zelfs op de lage vergoeding van de Uruguayaanse overheid nog een marge te kunnen halen.

Op weg naar energieonafhankelijkheid

Uruguay heeft geen fossiele brandstoffen in de bodem zitten en vertrouwt op dit moment al op hernieuwbare energie. Meer dan de helft van het stroom komt van waterkrachtcentrales. Voor waterkrachtcentrales zijn echter vrijwel alle mogelijkheden benut. De groeiende economie heeft er voordeel bij als er minder stroom uit buurland Argentinië hoeft te worden geïmporteerd tijdens droge periodes. Zonne-energie is daarom een goede optie.

Ook in Europa zouden de lage prijzen mogelijk moeten zijn. In Uruguay is de zon sterk genoeg om per vierkante meter vijf kilowattuur stroom in een uur op te wekken. Dat is volgens Mendez vergelijkbaar met de Spaanse zon.

Windenergie

Naast zonne-energie zet Uruguay ook in op windenergie. Vorig jaar is ontwikkelaars tijdens een veiling een prijs van €48 per megawattuur geboden. Ook dat is bijna de laagste prijs ter wereld. Alleen in Brazilië is windenergie iets goedkoper.

In tegenstelling tot de meeste Europese landen gaat Uruguay niet door een economische crisis. Sinds 2007 is de Zuid-Amerikaanse economie sterk gegroeid. Zo groeide die met ongeveer 8 procent in 2010.

Bron: Bloomberg Foto: Ge Ana via Flickr.com