16-10-2015 07:20 | Door: Thijs ten Brinck

Het Franse energieconcern Engie, voorheen GDF Suez, gaat geen nieuwe contracten meer aan voor de bouw van kolencentrales.

In aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs begin december claimt de Franse energiereus Engie zijn meest vervuilende activiteiten te staken.

In augustus maakte het energiebedrijf al bekend voor $ 1 mrd aan belangen in Indonesische en Indiase kolencentrales af te stoten. Nu maakt het bedrijf bekend in het geheel niet meer te investeren in nieuwe projecten met steenkool, waar ook ter wereld.

Twee energiecentrales op steenkool die Engie in de planning had in Zuid-Afrika en in Turkije zijn geannuleerd. Lopende projecten en verplichtingen die Engie is aangegaan, rondt het bedrijf nog wel af.

Politieke druk

Engie, voor 33 procent in eigendom van de Franse staat, staat onder grote druk om te verduurzamen. "Je kunt niet aan de ene kant de catastrofale impact van klimaatverandering verkondigen en tegelijkertijd blijven investeren in steenkoolcentrales", zegt Minister Segolene Royal van Energie en Ecologie op de Franse televisie.

De dertig grote kolencentrales die het bedrijf wereldwijd op zijn balans heeft staan, stoten jaarlijks 81 miljoen ton CO2 uit. Frankrijk als geheel produceert amper dubbel zoveel van het broeikasgas als Engie in zijn eentje uitstoot.

Engie schuift langzaam maar zeker op naar de productie van hernieuwbare energie. Eerder dit jaar nam het voor € 200 mln de Franse ontwikkelaar van zonneparken Solairedirect over. Verder investeert Engie in vraagsturing en energieopslag, met deelnemingen in Kiwi Power en Advanced Microgrid Solutions.

Bron: Le Figaro, Business Green | Foto: Will Fisher, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)