19-10-2015 07:29 | Door: Thijs ten Brinck

De Spaanse windturbinefabrikant Gamesa zet in op de verkoop van windturbines die extra duurzame stroomopbrengst genereren in gebieden met relatief weinig wind.

Nadat Deense, Duitse en Amerikaanse concurrenten in september nieuwe low-windspeed-molens aan de markt toonden, brengt nu ook de Spaanse fabrikant Gamesa een specifieke turbine voor deze niche. De nieuwe windturbine heeft een opwekvermogen van 2,5 megawatt.

"Met de lancering van deze windmolen bieden we onze klanten een van de meest concurrerende producten in het 2 tot 3 megawatt-segment voor lage windsnelheden", zegt Juan Diego Díaz, marketingdirecteur bij Gamesa. De turbine is beschikbaar met masthoogtes van 84, 102 en 129 meter en is voorzien van wieken van 62 meter lang.

De Spaanse fabrikant Gamesa heeft windmolens draaien in 34 landen en passeerde recent de grens van 20.000 megawatt aan geïnstalleerd vermogen.

Windarm maar energierijk

De beste plaatsen voor het opwekken van windenergie raken langzamerhand vol, zeker in landen met gunstige stimuleringsmaatregelen voor windturbines. Windturbinebouwers zetten zich daarom collectief in om windmolenmodellen te optimaliseren voor gebruik in net iets minder gunstige gebieden.

Met hogere torens en grotere wieken maken deze windmolens ook in regio's met gemiddeld minder wind toch voldoende draaiuren op vol vermogen om een mooi rendement te genereren.

Op de Duitse windenergiebeurs Husum Wind toonden de fabrikanten Vestas, Nordex, GE Wind en Senvion al windturbinemodellen voor de groeiende deelmarkt van windarmere gebieden. Ook de Indiase fabrikant Suzlon heeft modellen voor deze niche in het gamma.

Bron: Gamesa | Foto: Gamesa