19-10-2015 07:55 | Door: Thijs ten Brinck

Een onzichtbaarheidsmantel voor zonnepanelen kan de opbrengst aan duurzame stroom met meerdere procenten verhogen.

Dat claimen wetenschappers van het Karlsruhe Insitute of Technology (KIT). Onderzoek aan het Duitse instituut heeft een coating opgeleverd waarmee de 'schaduw' van de elektroden op de zonnecellen is te omzeilen. 

kit

"Onze experimenten hebben aangetoond dat de coating de contacten boven op de zonnecellen nagenoeg compleet 'onzichtbaar' maakt voor het invallende zonlicht", zegt Martin Schuman, PhD aa het KIT. "Als we deze coating in de productie toepassen kan de efficiëntie van de zonnepanelen met 10 procent omhoog."

Onzichtbaarheidsmantel

De hernieuwbare elektriciteit die zonnepanelen produceren is pas bruikbaar als hij uitkomt bij de stroomverbruikers in huis of in de industrie. Om de met zonlicht vrijgemaakte elektronen af te tappen, is tot een tiende van de zonnecellen daarom bedekt met aluminium of zilveren contacten.

Het halfgeleidermateriaal onder deze elektroden draagt niet bij aan de stroomproductie van het zonnepaneel.

De aan het KIT ontwikkelde coating buigt het licht dat bovenop de metalen contacten valt om zodat ook het silicium in de 'schaduw' van de contacten meedoet in het omzetten van zonne-energie tot duurzame stroom.

zonnecel

Bron: KIT | Foto: KIT (side), Karen Roe (header) & Jon Olav Eikenes (bottom), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)