16-10-2015 14:02 | Door: Dimitri Reijerman

In de gemeente Elst zijn vergevorderde plannen om in 2016 een met de zon meedraaiend eiland vol zonnepanelen te bouwen. De stroom wordt afgenomen door een bedrijventerrein.

Het cirkelvormige eiland met een oppervlakte van 1,5 hectare biedt plaats aan 252 opstellingen, schrijft De Gelderlander. Deze krijgen elk twintig zonnepanelen, goed voor in toaal 5.040 panelen.

Door gedurende de dag het eiland 180 graden met de zon mee te laten draaien en de verkoelende werking van het water op panelen en bekabeling, neemt het rendement van de panelen naar verwachting met 30 tot 35 procent toe.

De initiatiefnemers, Zonnecollectief Overbetuwe, netbeheerder Liander en de gemeente Overbetuwe, schatten de jaarlijkse opbrengst op 1,8 megawatt. Dit is goed voor circa zeshonderd huishoudens. De stroom wordt echter afgenomen door het bedrijventerrein De Aam.

Wachten op laatste vergunningen

Om het eiland in de Eisenhowerplas in 2016 te realiseren, is vrijwel al het papierwerk rond; alleen de gemeente Overbetuwe moet nog enkele vergunningen verlenen. Daarna kan de bouw met behulp van SDE+-rijkssubsidies beginnen. Mocht het zonnepanelenpark er komen, dan is er volgens de initiatiefnemers sprake van een wereldprimeur.

In Nederland experimenteren meer partijen met drijvende zonnepanelen. Sunfloat wil in de Slufter in de Rotterdamse Maasvlakte 540.000 drijvende zonnepanelen plaatsen. In Groningen en Gelderland zijn soortgelijke plannen.

Bron: De Gelderlander | Foto: By U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist Bill Mesta [Public domain], via Wikimedia Commons