19-10-2015 18:02 | Door: Thijs ten Brinck

Projectontwikkelaar Van Oord heeft de 150 funderingen van het windpark Gemini binnen vier maanden geïnstalleerd. In februari plaatst Van Oord de offshore windturbines op de funderingspalen.

Sinds begin juli 2015 heeft offshorebedrijf Van Oord met twee schepen de funderingen voor het 600 megawatt grote windpark Gemini geïnstalleerd. Van Oord’s eigen schip de Aeolus, en een ingehuurd schip hebben de installatie van de 150 monopiles een maand eerder dan verwacht geklaard.

van oord

De funderingspalen zijn geleverd door het Duitse EEW SPC en de Nederlandse funderingsbouwer Sif Group. Beide partijen leverden 75 monopiles voor de 4 megawatt sterke windmolens, die Siemens voor het windpark bouwt.

Afronding Gemini

Van Oord bouwt de twee schepen nu om zodat ze in in februari 2016 inzetbaar zijn om de windturbines zelf op de funderingen te plaatsen.

De schepen fungeren daarbij naast, als installatieplatform, ook als transportschip. Ze pendelen tussen de Deense fabriek van Siemens en de windparklocatie, 85 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.  

Begin september plaatste Van Oord al de twee stopcontacten op zee, die de duurzame windstroom aan land brengen. In 2017 moet het offshore windpark in bedrijf zijn.

Bron: Van Oord | Foto: Van Oord