22-10-2015 15:41 | Door: Thijs ten Brinck

De Arnhemse start-up Elestor Electricity Storage heeft een accutechnologie ontwikkeld die werkt op waterstofbromide. Witteveen+Bos draait met ECN een pilot met de veelbelovende flowbatterij.

Ingenieursbureau Witteveen+Bos installeert een prototype van de accu van Elestor in zijn eigen hoofdkantoor in Deventer. In de test, die een jaar zal duren, werken Elestor en Witteveen samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

witteveen

“Bijzonder aan deze batterij is dat volgens Elestor de kosten zeer laag zijn: € 0,05 per kilowattuurcyclus”, zegt Nico Dekker, projectleider vanuit Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Grootschalige opslag is pas aantrekkelijk vanaf 7 cent of minder. Daarnaast zijn in dit concept vermogen en energie gescheiden, waardoor de inzetbaarheid in de praktijk breder is dan bij batterijen.”

Kantoor als showcase

Technisch adviesbureau Witteveen+Bos renoveert zijn kantoor en zet daarbij het eigen gebouw in als showcase voor duurzame innovaties. Bij de renovatie integreert Witteveen de flowaccu van Elestor met zijn gebouwinstallatietechniek en met de laadpalen voor elektrische auto’s.

Gedurende de test onderzoeken de partners ook of de accu op industriële schaal financiële voordelen biedt. Dekker: “Deze ontwikkeling kan een stap vooruit betekenen voor de energieopslagbehoefte van zowel gebouweigenaar als netbeheerder.”

Concurrentie

Internationaal heeft Elestor concurrentie van het  Australische Redflow, dat accu’s maakt op basis van zinkbromide. Redflow claimt met de opslag van lokaal opgewekte hernieuwbare energie goedkoper te zijn dan het stroomnet.

Het Liechtensteinse bedrijf NanoFlowcell bouwt auto’s met flowaccu’s en richt zich met een nieuwe fabriek nu ook op thuisopslag. Het Amerikaanse Imergy maakt accu’s die werken met het metaal vanadium. Samen met SunEdison installeert Imergy 5.000 van deze systemen in ruraal India.

Bron: ECN, Witteveen+Bos, EnergieBusiness | Foto: Brbbl, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)