Energietransitie

De transitie van fossiele naar hernieuwbare energie is zeker in de beginjaren vaak als kostenpost gepresenteerd. Zes jaar geleden riep premier Mark Rutte nog dat windmolens op subsidie draaien. Hij deed die uitspraak in een periode dat de gaskraan in Groningen nog volledig open stond en er fors werd geïnvesteerd in nieuwe kolencentrales.

Die benadering van de transitie is de afgelopen jaren compleet veranderd. Zes jaar geleden zou het uit financieel oogpunt ondenkbaar zijn geweest om splinternieuwe kolencentrales ver voor het einde van hun levensduur te sluiten. Je zou al helemaal voor gek worden versleten als je van plan was om te stoppen met de gaswinning, de nationale melkkoe die de staat de afgelopen decennia miljarden euro’s heeft opgeleverd.

Toch is dat wat er nu gebeurt: over twaalf jaar draaien er geen kolencentrales meer. Dan is ook de gaskraan in Groningen definitief dicht. Het besef is snel gegroeid dat om de klimaatdoelstellingen te halen, de transitie met versnelling in gang moet worden gezet, ongeacht het prijskaartje.

Van energietransitie naar nieuwe business

Daarnaast is ook een ander besef gegroeid: de transitie kost niet alleen geld, ze kan ook geld opleveren. Neem Groningen als voorbeeld waar nu al ontwerpen klaar liggen om de gaseconomie te transformeren naar een waterstofeconomie. Bij traditionele fossiele bedrijven groeit de overtuiging dat meegaan in die transitie nieuwe businesskansen oplevert. Een voorbeeld is het Deense energiebedrijf Ørsted (voorheen Dong) dat van fossiel volledig is overgeschakeld op duurzaam.

In deze themamaand belichten we deze en andere best practices van bedrijven en ondernemers die al goed op weg zijn in de energietransitie. Denk bijvoorbeeld aan Engie die inzet op geothermie en daarnaast ook samen met Suez energieopslagsystemen van afgedankte accu’s verhuurt. Of aan boeren die in de transitie een nieuwe businesskans zien en naast voedselproducent ook energieproducent worden.

Deze bedrijven zijn er al van overtuigd dat de transitie niet exclusief toebehoort aan start-ups. Het is juist ook een kans om bestaande bedrijven toekomstbestendig te maken.

Alvast lezen over de energietransitie? Klik hier voor een overzicht van onze artikelen over dit thema. In onze Download Hub vind je onze infographics en verschillende externe rapporten over duurzame energie.