25-06-2019 07:56 | Door: Bas Joosse

Een deel van het taxivervoer in Den Haag vindt binnenkort plaats met taxi’s op waterstof. Eén van de taxibedrijven die actief is in de hofstad heeft 35 exemplaren van de Toyota Mirai in ontvangst genomen.

De taxi’s in Den Haag gaan gebruikt worden voor het zogeheten ‘WMO-vervoer’, waarvan mensen met een zorgindicatie gebruik kunnen maken. In Den Haag worden jaarlijks 15.000 van dit soort taxiritten uitgevoerd.

Bij de aanbesteding voor het vervoer nam de gemeente Den Haag de wens op om het taxivervoer emissievrij uit te voeren. Bedrijven die hieraan voldoen, krijgen bij aanbestedingen meestal meer punten. Daarmee maken ze een grotere kans om de aanbesteding te winnen.

Taxibedrijf Noot uit Ede is naar eigen zeggen het eerste taxibedrijf dat waterstofauto’s inzet. “Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze, omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden”, zegt Martijn Kersing, directeur van Noot Personenvervoer.

Stijging aantal registraties

Er zijn nog niet veel waterstofauto´s op de weg, daarom zorgt de komst van de 35 Mirai’s voor een enorme groei. Tussen januari en april werden slechts 22 auto’s geregistreerd, blijkt uit cijfers van branchevereniging Bovag. De Hyundai Nexo zorgde in die periode met 20 stuks voor de grootste klapper. In mei werden 39 nieuwe auto’s geregistreerd, waarvan 35 Mirai’s en 4 Hyundai Nexo’s.

Door het beperkte aantal tankstations (op dit moment vier in heel Nederland, red) en het feit dat slechts twee automerken een auto op waterstof aanbieden, komt de toepassing in het personenvervoer nog niet van de grond. Diverse oliemaatschappijen bouwen de komende jaren extra tankstations.

Deze week besteedt DuurzaamBedrijfsleven extra aandacht aan waterstof. Lees meer over ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie op onze themapagina of lees één van onderstaande artikelen over waterstof:

Bron: Toyota, Bovag | Afbeelding: Toyota