02-07-2019 14:44 | Door: Bas Joosse

Ruim 22.000 bedrijven hebben voor de deadline van 1 juli de rapportage voor de informatieplicht energiebesparing ingevuld. Daarin geven zij aan welke energiebesparende maatregelen ze gaan nemen of al genomen hebben. De overheid rekent erop dat begin juli zo’n 50.000 tot 60.000 bedrijven aan de informatieplicht moesten voldoen.

De informatieplicht energiebesparing komt voort uit de nieuwe wet milieubeheer. Ondernemers die jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur of 25.000 kubieke meter aardgas verbruiken, moeten de overheid informeren over welke energiebesparende maatregelen zij genomen hebben of nog gaan nemen. De informatieplicht moet in totaal 18,5 petajoule aan energie besparen.

Lees ook: Energiebesparing is voor ondernemers bij wet verplicht: dit is wat je moet weten

125.000 Bedrijven

Volgens de overheid voldoen ongeveer 125.000 bedrijfsvestigingen aan de verbruiksgrenzen. Bedrijven die vallen onder de Europese ETS-regels en de MJA3-convenanten, moeten door die regels al aangeven wat zij aan energiebesparing doen; daarom vallen zij niet onder de informatieplicht. De rijksoverheid schat dat ongeveer 50.000 tot 60.000 bedrijfsvestigingen hun energiebesparende maatregelen moesten doorgeven.

Energieleverancier Essent concludeerde eind juni al dat ongeveer tien procent van de bedrijven aangifte heeft gedaan. “Ik schrik van dat lage percentage. De vraag is welke vervolgstappen er moeten worden gezet. Als je het mij vraagt, lijkt handhaven in deze fase onzinnig”, stelde Hans Verhoeven, directeur van Essent Zakelijk.

Meest toegepaste maatregelen

Volgens de overheid zijn het isoleren van gebouwen, toepassen van energiebeheersystemen en het installeren van ledverlichting de meest genomen maatregelen. Alle maatregelen zijn vastgelegd op maatregellijsten.

Nog geen volledig overzicht

Na 1 juli zijn de gemeenten en de omgevingsdiensten aan zet om te handhaven. Zij hebben echter nog geen volledig overzicht van de bedrijven die aan de informatieplicht moeten voldoen. Bedrijven die onder de Europese Energie-Efficiency Richtljin vallen, hoeven namelijk pas in december te melden welke maatregelen zij nemen.

Bron: Rijksoverheid | Afbeelding: Adobe Stock