04-11-2019 15:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Werknemers uit krimpsectoren opleiden voor een baan in de groeisector van zonne-energie. Dat is het doel van Manpower en Nova College, die gezamenlijk een vier weken durende opleiding tot zonnepanelenmonteur ontwikkelden. De eerste klas van tien deelnemers ging vorige week van start.

De opleiding kon rekenen op honderdvijftig aanmeldingen, waaruit de eerste tien deelnemers werden geselecteerd. Tijdens de opleiding treden zij in dienst bij aangesloten bedrijven, zodat ze naast de theorie ook praktijkervaring op kunnen doen.

Zonnepanelenmonteurs

“We merken dat het voor bedrijven steeds lastiger is om werknemers te vinden met de juiste technische vaardigheden”, legt Kelly Kolsteeg uit, projectmanager MVO bij Manpower. “Met deze opleiding maken we het voor organisaties makkelijker om de juiste kandidaten te selecteren en zelf betrokken te zijn bij de opleiding.”

De tien eerste deelnemers zijn geselecteerd op basis van motivatie, in plaats van diploma’s en ervaring. “Tijdens deze opleiding ontwikkelen de kandidaten alle benodigde vaardigheden en behalen zij certificaten zoals VCA en veilig werken op hoogte. Omdat we op motivatie en skills selecteren, is dit traject ook aantrekkelijk voor werknemers die al langere tijd langs de zijlijn staan”, vervolgt Kolsteeg.

Van krimp- naar groeisector

Er werd juist daarom bewust ingezet op de zonne-energiesector. De vraag naar zonnepanelenmonteurs neemt namelijk al jaren gestaag toe. ”Met deze opleiding zorgen we er dan ook voor dat zowel werkgevers als werknemers écht toekomstbestendig zijn”, aldus Koolsteeg.

Edward Straus, programmamanager bij het Nova College, vult aan: “We hebben samen met opleidingsbedrijf IW Nederland een maatwerktraject ontwikkeld. Omdat deze is gericht op de ontwikkeling van de juiste vaardigheden, kunnen we zij-instromers in korte tijd opleiden voor de groeiende sector van zonne-energie.”

Zonne-energiesector in de lift

Dat de zonne-energiesector in de lift zit, staat inderdaad buiten kijf. Dat geldt voor Nederland, maar ook wereldwijd. In 2018 werd in Nederland 1,12 gigawatt aan nieuwe capaciteit toegevoegd, terwijl dat in 2017 ‘slechts’ 853 megawatt was. Zonne-energieparken worden daarnaast steeds groter. Zo nam Heineken onlangs nog een zonnedak van 16.569 zonnepanelen in gebruik.

Wereldwijd lijkt 2019 ook een recordjaar te worden op het gebied van zonne-energie. Volgens Onderzoeksbureau Wood Mackenzie is er aan het einde van het jaar voor 114,5 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd.

Beeld: Adobe Stock.