28-11-2019 12:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bij de opwekking van zonne-energie wordt geen CO2 uitgestoten, maar tijdens de bouw van zonneparken nog wel. Ontwikkelaar GroenLeven wil daar verandering in brengen. In Friesland bouwt de ontwikkelaar een zonnepark zoveel mogelijk emissievrij.

Bij de bouw van zonneparken komt nu nog CO2 vrij, maar GroenLeven wil die uitstoot zo snel mogelijk terugbrengen naar nul. Daarom experimenteert het bedrijf bijvoorbeeld met een elektrische truck, die de stalen constructies voor het zonnepark transporteert van de leverancier naar het park. Op korte termijn wil de ontwikkelaar bij alle zonneprojecten een elektrische truck gebruiken.

Het zonnepark wordt eind dit jaar opgeleverd. Het komt in de buurt van industrieterrein De Zwette (Leeuwarden) en bestaat uit 47.000 zonnepanelen. Daarmee heeft het park een capaciteit van 17 megawatt, goed voor de elektriciteitsvoorziening van ongeveer 4.600 huishoudens.

Samenwerking

“Wij vinden het belangrijk om de lokale omgeving te betrekken bij de realisatie van duurzame energie”, vertelt Roland Pechtold, CEO van GroenLeven. “Dat gebeurt ook hier, waar diverse Friese bedrijven ons helpen met de bouw van deze bron. Zo verzorgen de Mannen van Staal uit Leeuwarden de onderconstructie en helpt Montage Service Friesland met de installatie.”

GroenLeven

GroenLeven ontwikkelt van grote zonneparken en -daken en zet daarbij zoveel mogelijk in op dubbelfuncties. Bij fruittelers, boven zacht fruit als frambozen, plaatst GroenLeven bijvoorbeeld zonnepanelen die voldoende licht doorlaten voor de vruchten.

Pechtold is optimistisch over de toekomst van zonne-energie en verwacht dat de vraag in de aankomende jaren alleen maar blijft stijgen. In een interview met DuurzaamBedrijfsleven zegt hij: “Ik verwacht dat de businesscase van zonne-energie binnen vijf jaar zo sterk is, dat we geen subsidies meer nodig hebben.”

Lees ook:

Bron: GroenLeven | Foto: GroenLeven