13-12-2019 16:40 | Door: Marc Seijlhouwer

Onderzoeksinstituut TNO gaat met een heleboel bedrijven en gemeenten de mogelijkheden voor aardgasvrije warmtevoorziening onderzoeken. Daarvoor hebben ze ruim 20 miljoen euro beschikbaar. Over tien jaar moet het aantal mensen dat een warmtenet gebruikt verdrievoudigen, en daarvoor is extra onderzoek nodig.

Het is voor het eerst dat een onderzoeksprogramma van de warmtebron tot in de huiskamer loopt. Van bedrijven als Shell, die de bodem van Nederland goed kennen, tot Eneco, die de energie bij mensen thuisbrengt en ten slotte gemeenten, die de burgers meekrijgen in het proces. "Dat is uniek in Nederland", vertelt programmadirecteur Frits Verheij van TNO.

Meer warmtenet

Het belangrijkste doel is om elke vorm van duurzame warmtevoorziening goedkoper en betrouwbaarder te maken. Hoewel warmtenetten en aardwarmte-projecten al bestaan, is deze energiebron nog relatief kleinschalig. Verheij: "Bovendien krijgen veel warmtenetten hun energie van nabijgelegen afval- of energiecentrales die er straks misschien niet meer zijn, omdat ze moeten sluiten vanwege de uitstoot."

Lees ook:

Ook voor geothermie, waarbij warmte van diep in de aarde omhoog gepompt wordt, is een schaalvergroting nodig. "Er moeten tien keer zoveel projecten komen, willen we aan de toekomstige energiebehoefte voldoen. En dat binnen iets meer dan tien jaar."

Combineren van techniek

De kosten kunnen omlaag door slim technieken te combineren, denkt Verheij. "Als je een overschot aan warmte-energie weet op te slaan, in water of onder de grond, dan hoef je minder nieuwe warmte omhoog te pompen in de winter, als mensen meer stoken. Dat kan een hoop geld schelen." Daarnaast onderzoekt TNO hoe de techniek die nodig is voor geothermie en warmte-opslag goedkoper kan worden.

Sociaal

TNO onderzoekt de komende tijd ook het sociaal-maatschappelijke deel van warmtenetten. "Hoe krijg je mensen mee in de veranderingen die eraan komen? Hoe besluit een gemeente of ze een warmtenet aanleggen? En kan je de hele keten van bron tot burger beter organiseren? Dat soort vragen zijn belangrijk voor de energietransitie."

Lees ook:

Bron: TNO | Beeld: bht2000