22-01-2020 15:00 | Door: Marc Seijlhouwer

Het voorgenomen waterstofproject van Nouryon en Gasunie in Delfzijl krijgt € 11 mln subsidie van de Europese Unie. De Unie ziet het als voorlopersproject waar andere bedrijven in Europa van kunnen leren, en ziet daarom graag een 20 megawatt elektrolyser verschijnen in de provincie Groningen.

DJEWELS, zoals het project heet, is één van de grootste voorgenomen waterstofinitiatieven van Europa. Een 20 megawatt elektrolyser kan 3.000 ton groene waterstof per jaar maken. Voorwaarde is wel dat de stroom die nodig is om het waterstof te maken duurzaam is; voor DJEWELS zal die van offshore wind komen.

Lees ook: De opmars van waterstof in drie ontwikkelingen

Vervolgens zal het nabijgelegen BioMCN de waterstof omzetten in methanol, door CO2 uit industriële processen toe te voegen. Methanol is een belangrijke grondstof voor de industrie in Delfzijl en de rest van de wereld. Het hele plan bespaart 27 miljoen kilo CO2 in vergelijking met waterstofproductie uit aardgas.

Nog niet definitief

De subsidie komt bovenop een investering van de Nederlandse overheid van € 5 mln. De totale kosten bedragen "enkele tientallen miljoenen", licht Michiel Bal, de woordvoerder van Gasunie toe. Gasunie en Nouryon moeten dus ook zelf investeren, en het is nog niet zeker dat de financiering rond is. Dit jaar nemen de bedrijven een definitief besluit. "Het is kansrijk, maar beide bedrijven moeten genoeg vertrouwen hebben in de economische, technische en sociale haalbaarheid van een grote elektrolyser."

Lees ook: Hoe waterstof het Friese elektriciteitsnet ontlast

Duurzame vliegtuigbrandstof

Om Nederland in 2050 fossielvrij te maken is groene waterstof een must. Dat betekent dat de installaties die elektriciteit gebruiken om water om te zetten in waterstof de komende jaren snel groter moeten worden. Terwijl de plannen voor de installatie van 20 megawatt nog niet definitief zijn, kijken de bedrijven achter DJEWELS al naar opschaling tot 60 megawatt. Zo kunnen ze genoeg waterstof produceren om duurzame vliegtuigbrandstof te maken. "Maar als verduurzaming echt een succes moet worden, moet je naar honderden megawatts of zelfs gigawatts. Dat lukt alleen als je samenwerkt, en projecten van elkaar kunnen leren."

Lees hier al onze artikelen over waterstof

Bron: Gasunie | Beeld: McPhy