28-01-2020 14:27 | Door: Marc Seijlhouwer

Het festivalterrein van Lowlands krijgt volgend jaar een gigantisch zonnepark boven de parkeerplaatsen. Met 90.000 panelen wekt het park genoeg stroom op voor 100.000 huishoudens, of 100 keer het elektriciteitsverbruik van Lowlands.

Organisator Mojo ontwikkelde het park samen met zonneparkbedrijf Solarfields. Het is de grootste solar carport ter wereld. Drie jaar lang moesten de partijen samen met de gemeente plannen om tot een oplossing te komen die rendabel én technisch geschikt is.

"De zonnepanelen mochten niet ten koste gaan van de parkeerplekken", vertelt Solarfield-woordvoerder David de Jong. "Dat zorgde voor technische uitdagingen. Je kan geen steunpilaren plaatsen die auto's in de weg zitten." Uiteindelijk kwam Solarfields op een constructie uit waar metalen steunbalken vanuit een centraal punt op de grond in een parapluvorm uitwaaieren. "De panelen komen op 4,5 meter hoogte zodat elke auto eronder past."

Lees ook: Zes duurzame initiatieven op Lowlands

Festival op groene stroom

Het hele project kost 35 miljoen euro. De bouw begint in november, als alle festivals afgelopen zijn. In april of mei moet het park dan klaar zijn. Maar wie denkt dat Lowlands in 2021 helemaal op groene stroom draait, komt bedrogen uit. "We zullen om te beginnen de stroom terugleveren aan het net", vertelt de Jong. "Daarvoor leggen we ook speciaal een kabel aan, zodat de grote hoeveelheden stroom geleverd kunnen worden."

Op termijn willen Lowlands en Solarfields de stroom direct leveren aan het festival. Nu haalt Lowlands zijn elektriciteit uit dieselaggregaten en die zijn vervuilend. Maar een festival op duurzame stroom is ingewikkeld, omdat er bijvoorbeeld 's avonds geen zonne-energie is. "Eerst bouwen we de carport en sluiten we hem aan op het net. Ondertussen denken we na hoe we de energie rechtstreeks aan het festival kunnen leveren. Dat kan bijvoorbeeeld door batterijopslag. "

Geen landbouwgrond gebruiken

De parkeerplaats in Biddinghuizen is nu een stuk braakliggend land op het moment dat er geen festival in de buurt is. De zonnepanelen wekken het hele jaar door energie op en geven het terrein zo dus een extra functie. De Jong: "Ook voor de gemeente is het een ideale duurzame oplossing die past in de groene ambities. Landbouwgrond in deze regio is erg vruchtbaar, en door dit project hoeven er geen panelen op die kostbare grond geplaatst te worden."

Lees ook: 21 meter hoge toren geeft groene stroom aan festivals

Bron: Solarfields | Beeld: Solarfields/MOJO