12-02-2020 12:03 | Door: Marc Seijlhouwer

In Deventer opent vandaag een studentencomplex met 139 woningen zonder aardgasaansluiting. Alle verwarming gaat met warmtepompen, die hun elektriciteit halen van zonnepanelen op het dak. Toch zijn de huizen betaalbaar voor de gemiddelde student.

Vandaag is de officiële opening van het complex, waar al sinds november studenten wonen. Studentenhuisvester DUWO heeft samen met Te Kiefte Architecten en de Plegt-Vos Bouwgroep de woningen in het Havengebied in Deventer gebouwd. De flat is voorzien van zonnepanelen en warmtepompen.

Bijzonder is dat warm water door leidingen in het betonnen geraamte van de woningen stroomt. Daardoor wordt de hele flat verwarmd met relatief weinig energie. Deze ‘betonkernactivering’ houdt de kamers rond de 20  graden. "Wie het warmer wil hebben kan met een elektrische kachel bijstoken", vertelt DUWO-woordvoerder Christine Willems. Die kachel maakt het complex nét niet zelfvoorzienend qua elektriciteit. Voor de kachel is meestal elektriciteit van het net nodig.

Lees ook: Studenten uit Delft bouwen vliegtuigje op waterstof

Betaalbaar en duurzaam

Omdat het om studentenwoningen gaat, wil DUWO de prijs zo laag mogelijk houden. Terwijl warmtepompen en zonnepanelen toch om een investering vroegen van de huisvester. Na aftrek van huurtoeslag kosten de meeste woningen  niet meer dan € 315 huur per maand.

"Die lage prijs halen we door goede samenwerking met de bouwende partijen. En we weten precies wat we willen en wat niet nodig is", vertelt Willems. "Maar het was een uitdaging om de prijs van de woningen laag genoeg te houden, zodat jongeren met huurtoeslag de huur op konden brengen. We kunnen ook meer vragen, maar wilden deze duurzame huizen voor iedere student toegankelijk houden."

Lees ook: Vijf manieren om van het gas af te komen

Restwarmte

DUWO heeft meer duurzame initiatieven. Op het Science Park in Amsterdam is bijvoorbeeld een studentencomplex aangesloten op de restwarmte van het nabijgelegen datacenter. "Onze huurders zijn jonge mensen die zich zorgen maken over het klimaat. De huurders houden ons alert en manen ons om studentenwoningen te verduurzamen."

Bron: DUWO | Beeld: DUWO