05-03-2013 13:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwt voor verlaging van de kredietwaardigheid van oliebedrijven als BP en Shell als wereldleiders doorzetten met CO2-reducties.

Vorige week brachten de Amerikaanse kredietbeoordelaar en Carbon Tracker, een non-profit organisatie die de financiële markten wil stimuleren tot het halen van klimaatdoelen, een rapport uit over de gevolgen van wereldwijde emissiereducties voor oliemaatschappijen. Volgens het rapport zullen olie- en gasbedrijven te maken krijgen met afnemende geldstromen en afwaardering van de kredietwaardigheid als wereldwijd klimaatbeleid wordt geïmplementeerd.

Het rapport gaat uit van een scenario van het Internationale Energie Agentschap, waarin de opwarming van de aarde beperkt wordt tot 2 graden Celsius. In dit scenario zou het gebruik van olie voor transport tot 2030 met 35 procent moeten afnemen, en in 2035 zou de afname 49 procent moeten zijn.

Een afwaardering van de kredietwaardigheid zou betekenen dat de bedrijven hogere rentes moeten gaan betalen op leningen.

Spanningsveld

Shell pleitte eerder voor de invoering van een wereldwijde koolstofprijs. Het Nederlands-Britse bedrijf richt zich voornamelijk op gas, de schoonste onder de fossiele brandstoffen. In principe kan Shell dus concurrentievoordeel halen uit de invoering van een CO2-prijs.

Deze waarschuwing van S&P creeërt voor Shell een spanningsveld tussen de voor- en nadelen van het promoten van een CO2-taks.

Bron: Environmentalleader

Foto: Frits Kooijmans via Flickr.com