04-11-2015 12:01 | Door: Dimitri Reijerman

BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder met ruim € 4.000 mrd in kas, wil dat ondernemingen meer data over hun duurzame activiteiten publiceren.

De vermogensbeheerder eist niet alleen meer 'duurzame data' van bedrijven, maar ook dat deze informatie onderling vergelijkbaar is, zo schrijft het Financieele Dagblad op basis van een rapport van BlackRock. Een voorbeeld van transparantie is een gestandaardiseerde opgave van de CO2-emissies van een bedrijf.

Met deze informatie wil BlackRock een inschatting maken over welke klimaatrisico's een bepaalde onderneming of sector loopt. Daarvoor gebruikt het bedrijf geavanceerde risicomodellen die ook in de verzekeringswereld te vinden zijn.

BlackRock pleit verder voor een verplichting om de klimaatrisico's van een bedrijf op te laten nemen in het jaarverslag. Deze passage vereist dan ook de goedkeuring van de accountant.

Wens tot meer openheid

De vermogensbeheerder is niet de enige partij in de financiële wereld die pleit voor meer openheid over de duurzame aspecten van bedrijven. Zo deden de Nederlandse banken deze week een soortgelijke oproep.

Onlangs kondigde het ambtenarenpensioenfonds ABP aan dat het van plan is om niet-duurzame bedrijven te weren uit zijn beleggingen en een aantal multinationals pleit vlak voor de COP21-conferentie in Parijs voor CO2-beprijzing.

Bron: FD | Foto: By Alfred Palmer [Public domain], via Wikimedia Commons