12-03-2013 16:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De huidige overheidsbezuinigingen zijn niets vergeleken met de miljarden verliezen die Nederland te verduren krijgt als het gas in Groningen op is. Duurzame economische activiteiten kunnen uitkomst bieden.

Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau TNO. Wanneer het gas in Groningen op is, krijgt Nederland een financiële tegenvaller van €12 tot misschien wel €50 mrd te verduren. Duurzame economische activiteiten kunnen deze wegvallende inkomsten vervangen.

"Het kabinet is in zijn energiebeleid te veel bezig met details", zegt Mart van Bracht, directeur energie bij TNO. "Wat nodig is, is een langetermijnvisie die rekening houdt met het brede plaatje van economie, klimaat en technologie.''

Volgens TNO is Nederland nu sterk afhankelijk van aardgas, aardolie en kolen. Er zijn recent zelfs nog kolencentrales bijgebouwd. Ongeveer een vijfde van het staatsinkomen is gerelateerd aan de productie of verwerking van fossiele brandstoffen. En sectoren als de chemie, de glastuinbouw en de voedingsmiddelenindustrie zijn vooral succesvol omdat de energieprijzen hier relatief laag liggen.

Goed energiebeleid

"Die voordelen vallen straks weg als het aardgas op is en de economie moet overstappen op duurzame energiebronnen als wind, waterkracht, biomassa en zonne-energie'', zegt Van Bracht. Hij wijst er op dat in een goed energiebeleid daarom ook nagedacht moet worden over manieren hoe de economie in de toekomst op peil kan blijven zonder of met minder fossiele brandstoffen.

"Wij zijn nu goed in de logistiek. Nederlanders handelen overal in. Waarom dan niet in duurzame energie?'', vraagt hij zich af. Een andere kansrijke niche die ontstaat door de vraag naar duurzame energie is bijvoorbeeld de bouw van machines, waarmee zonnepanelen gemaakt worden. "De panelen zelf kunnen beter in andere landen worden geproduceerd, maar er valt hier wel veel te verdienen in de machinebouw'', aldus de TNO-directeur.

Bron: ANP

Foto: Antje Hansen-Käding via Flickr.com