15-03-2013 10:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het belangrijkste energiebedrijf van China heeft zich voor ruim €3 mrd ingekocht in een aardgasproject in Mozambique. Het is de grootste aankoop die het bedrijf ooit heeft gedaan in een ander land, becijferde Bloomberg.

Het Italiaanse bedrijf Eni exploiteert het gasveld, dat meer reserves zou bevatten dan heel Noorwegen. Met de deal verwerft China National Petroleum Corp (CNPC) een aandeel van 20 procent.

De vraag naar energie neemt voortdurend toe door de onstuimige groei van de Chinese economie. Tegelijkertijd zoekt het land vanwege de soms extreme milieuvervuiling naar milieuvriendelijker energiebronnen dan steenkool.

Schonere benzine

CNPC maakte begin maart een andere miljardeninvestering bekend. Het grootste energieconcern van China trekt namelijk €1,85 mrd uit om de kwaliteit van zijn benzine te verbeteren. Door schonere benzine te produceren, moet de luchtverontreiniging in de grote Chinese steden worden verminderd. In januari bereikte de smogvorming in de Chinese hoofdstad Beijing nog gevaarlijke niveaus en Beijing heeft daarom per 1 februari de uitstootcriteria voor nieuwe auto’s aangescherpt.

Bron: ANP

Foto: Joe via Flickr.com