28-03-2013 17:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO behaalde een recordwinst in 2012. Hierdoor is de bank nog meer overtuigd om duurzaamheid centraal te stellen.

De winst van de Nederlandse ontwikkelingsbank Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO), steeg van €93 mln in 2011 naar €146 mln in 2012. Ook nam de investeringsportefeuille van €5,9 mrd tot €6,3 mrd toe. De grootste bilaterale ontwikkelingsbank van Europa investeert uitsluitend in Azië, Afrika en Latijns-Amerika en richt zich op de financiële-, landbouw- en energiesector.

Investeringen in ontwikkelingslanden moeten volgens FMO niet alleen financieel levensvatbaar zijn, maar ook goed zijn voor mens en milieu. De komende drie jaar komt duurzaamheid daarom nog centraler te staan. “We willen in 2020 onze impact verdubbeld hebben en onze ecologische voetafdruk gehalveerd,” zegt topman Nanno Kleiterp in dagblad Trouw.

“Bij ‘impact’ gaan financiële en ecologische aspecten samen, het één krijgt nooit voorrang boven het andere. Concreet: we willen meer mensen bereiken en zij moeten meer toegang krijgen tot onder meer krediet, voedsel en energie,” aldus Kleiterp. Ontwikkelingsbank FMO is voor 51 procent in handen van de staat en voor het resterende deel is het particulier bezit.

Bron: Trouw Foto: Kibuyu via Flickr.com