29-03-2013 12:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De economische crisis in Cyprus krijgt een zonnig staartje in Duitsland. Spaarders ontvluchten banken en steken hun geld nu in zonne-energie.

Milk the Sun, een bedrijf dat kopers en verkopers van zonne-energieprojecten met elkaar in contact brengt, kreeg op 26 maart vanuit Duitsland een recordaantal aanvragen binnen om te investeren in zonne-energie. Dat was de dag waarop de Cypriotische regering een belasting op spaartegoeden van meer dan €100.000 aankondigde.

Deze maatregel leidde bij spaarders in heel Europa tot bezorgdheid, omdat de spaargelden niet meer veilig blijken te zijn bij banken. Dit heeft er nu tot geleidt dat in heel Europa mensen, met meer dan €100.000 op de rekening, op zoek gaan naar ‘materiële’ activa. De Duitse zonne-industrie, Europa’s grootste qua geïnstalleerde capaciteit, lijkt daarvan het meeste te profiteren.

“Duitsers met meer dan €100.000 spaargeld maken zich steeds meer zorgen vanwege Cyprus,” zegt Felix Krause, directeur van Milk the Sun. “Ze stallen hun geld nu liever in een duurzame energiefabriek met gegarandeerde opbrengsten, dan het op de bank te laten of er aandelen voor te kopen.”

Vertrouwen beschadigd

Horst Loechel, hoogleraar economie aan de Frankfurt School of Finance and Management voegt toe: “De crisis in Cyprus heeft het vertrouwen in de euro opnieuw beschadigt – met name in Duitsland. En daardoor zoeken spaarders nu hun uitvlucht in materiële activa. De Cypriotische maatregelen leiden tot grote zorg omtrent de veiligheid van spaargeld op banken – waardoor de investeringen van banken verder worden beperkt.”

Ook andere bedrijven in de Duitse zonnesector, zoals Secondsol en ProjectForum4t2, hadden het onverwacht druk gedurende de bankencrisis op Cyprus. “Veel oudere mensen op het platteland zien deze crisis als een reden om hun centjes te stoppen in zonne-energie”, zegt Frank Fiedler, directeur van Secondsol. De verkopen van het bedrijf verdubbelden in de afgelopen drie weken. “Dat komt ook door de stijgende energieprijzen in Duitsland en de dreigende importheffing op Chinese zonnepanelen.”

Investeerders in zonne-energie hebben een voorkeur voor Duitsland, boven Italië of Spanje. Niet alleen is Duitsland Europa’s grootste en sterkste economie – maar ook is het risico hier minder dan in ander Europese landen. Het feed-in tarief dat zonneontwikkelaars krijgen als extra beloning voor duurzame energie staat in landen met hoge schulden onder druk.

Bron: Bloomberg

Foto: PinkPixie via Flickr