20-04-2012 20:11 | Door: Mark Beumer

Hij laat een lange pauze vallen nadat hij geheim 1 over een goede pitch onthuld heeft. “Neem vier seconden nadat je een belangrijke boodschap verteld hebt. Zo lang heeft het publiek nodig om een boodschap te verwerken.”

Peter van Meersbergen is investment manager bij Investormatch, een bedrijf dat ondernemers koppelt aan private investeerders en fondsen. Private investering wordt een steeds belangrijkere bron van kapitaal voor duurzame ondernemers. Bij banken en overheden zit de geldkraan dicht. Maar hoe overtuig je een investeerder geld te stoppen in jouw start-up?

Van Meersbergen weet dat. Donderdag 26 april organiseert hij Groen Geld, een congres over duurzaam ondernemen en investeren. Op Groen Geld mogen vier ondernemers een pitch houden voor het publiek waar investeerders van Investormatch tussen zitten. Voordat hij ze aan zijn relaties voorlegt wil Van Meersbergen weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Vandaag worden de vier geselecteerd.

De perfecte pitch

Arne Aiking van Clean Light heeft goed opgelet bij de tips die Van Meersbergen aan het begin heeft gegeven over de perfecte pitch. Aiking volgt nauwgezet de voorgestelde structuur. Na een kort intro komt hij na acht seconden ter zake: wat doet zijn bedrijf? “Clean Light maakt apparatuur die gif vervangt in de landbouw. We spuiten met licht in plaats van gif.”

Geheim 2 is de luistercurve. In een pitch van drie minuten kunnen mensen twee boodschappen onthouden. Die moeten ook nog eens goed getimed worden. Het duurt acht seconden voordat mensen überhaupt opletten. Dan vertel je je eerste boodschap. Na ongeveer een minuut hebben ze de aandacht er weer bij. Daar moet je tweede boodschap zitten.

Uitstraling en uiterlijk

“Je zou eens moeten weten hoe vaak ondernemers in hun zenuwen vergeten te vertellen wat ze nou eigenlijk doen,” zegt Van Meersbergen. En dat lijkt zonde. Hoewel? “Uiteindelijk wordt maar 7 procent van het oordeel bepaald op basis van wat je zegt.”

En de rest? Je woordkeus bepaalt 35 procent. Je uiterlijk, uitstraling en presentatie bepalen de overige 58 procent van het oordeel. Geheim 3: “Ik heb liever een goede verkoper met een zo-zo product, dan andersom.”

Het vonnis

Als de jury de zaal weer betreedt na haar overleg is de spanning te snijden. Aiking’s Clean Light haalt het, de elektrische step en het ronddraaiende huis niet. Aiking’s oplossing is uniek en schaalbaar – dat is waar investeerders naar op zoek zijn. Een deelnemer die het niet heeft gehaald verzucht dat hij nog met andere investeerders in gesprek is.

Van Meersbergen waarschuwt dat er nog wel flink wat aan de pitch van de winnaar moet gebeuren. Aan de viersecondenregel, de luistercurve en de presentatie moet nog worden geschaafd. En misschien dat volgende week een investeerder dan zomaar het avontuur aandurft.

Foto: Christian Mairitsch