04-04-2013 13:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse vermogensbeheerder Double Dividend start een aandelenfonds voor beleggers die de financiële kans zien van duurzaam ondernemen.  

Het zogeheten Double Dividend Equity Fund is opgericht met een startkapitaal van €7,4 mln, wat zal worden geïnvesteerd in internationale koplopers op het gebied van duurzaamheid.

De aandelen worden geselecteerd uit een internationale groep van beursgenoteerde bedrijven. Naast duurzame prestaties speelt ook financieel rendement een belangrijke rol.

 

Selectieproces

 

De bedrijven waar het fonds in zal investeren worden geselecteerd middels een strenge selectie, bestaande uit een financiële en duurzame component. Het selectieproces bevat een jaarlijkse duurzaamheidstoets waarin criteria als klimaat, energie, natuurlijke hulpbronnen en welzijn centraal staan.

Daarnaast worden de ondernemingen ook doorlopend gemonitord. Double Dividend verwacht van de geselecteerden een stijgende lijn. “Dit zijn de overlevers van de toekomst”, aldus Bas Clerkx, managing partner bij Double Dividend.

 

Beleggen

 

De selectie heeft tot dusver geresulteerd in 26 duurzame koplopers die beschikken over een kwalitatief duurzaam bedrijfsmodel. Double Dividend wil daarbij concrete resultaten en significante inspanning zien. “Zij hoeven hier echter geen concessies voor te maken aan hun financieel rendement,” legt Clerkx uit.

Het aandelenfonds wordt goed door Nederlandse beleggers ontvangen, volgens Clerkx. Interessant zijn het financiële rendement, maar ook de mogelijkheid om middels het fonds echt impact te hebben.