11-04-2013 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee miljardairs gaan in China een fabriek voor brandstofefficiënte motors bouwen. Vanaf 2014 moeten daar jaarlijks 150.000 motors geproduceerd worden.

Microsoft-oprichter Bill Gates en de Indische zakenman Vinad Khosla – gezamenlijk goed voor bijna $70 mrd (€55 mrd) aan vermogen – hebben toegezegd garant te staan voor de bouw van een fabriek voor EcoMotors International. Dit Amerikaanse bedrijf heeft een motor ontwikkeld die 50 procent minder CO2-uitstoot vergeleken met conventionele motors.

De fabriek kost de twee miljardairs gezamenlijk $200 mln (€150 mln), een schijntje vergeleken met de verwachte jaarlijkse inkomsten: $1 mrd (€760 mln). “De deal geeft ons een kans in de grootste en snelst groeiende motormarkt ter wereld”, zegt Don Runkle, CEO van EcoMotors. In China dringt langzaam het besef door dat er actie nodig is om de luchtvervuiling tegen te gaan. Het grote energieconcern CNPC investeerde onlangs €2 mrd in onderzoek naar schonere benzine.

Afgelopen week werd bekend dat Bill Gates in een producent van een innovatieve zoutwaterbatterij investeert, die zonne- en windenergie kunnen opslaan om zo als backup te dienen op momenten dat er even geen wind of zon is.

Bron: BNEF

Foto: Safia Osman via Flickr.com