23-04-2013 14:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

48 procent van de Nederlandse bedrijven hield zich in 2011 bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een stijging van 14 procent ten opzichte van 2009.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit en kennis- en adviescentrum NCDO onder Nederlandse bedrijven. Het mvo-beleid van bedrijven is vooral gericht op het bewust omgaan met het milieu: energie besparen en afval scheiden. 92 procent van hen zegt hier actief mee bezig te zijn. Ook ethiek is voor bedrijven van belang: 52 procent houdt rekening met ethische aspecten bij beleggingen en investeringen.

Het hebben van een gedragscode (18 procent) en het stellen van mv0-eisen aan leveranciers (10 procent) speelt maar een kleine rol. Ook stimuleert slechts 7 procent van de bedrijven de medewerkers financieel om met het openbaar vervoer de fiets naar het werk te komen, en vindt 17 procent vrijwilligerswerk van belang. Bestuurswerk en advisering, en teamprojecten wordt op sociaal gebied belangrijker gevonden: respectievelijk 50 en 43 procent.

Een grote meerderheid van de Nederlandse bedrijven ziet een maatschappelijke taak voor het bedrijfsleven. Hierbij denkt men aan de rol en verantwoordelijkheid die bedrijven hebben om de wereld goed achter te laten voor de volgende generatie. Er zijn slechts weinig bedrijven die vinden dat mvo bedrijven beschadigt, dat bedrijven geen maatschappelijke verantwoordelijkheid hoeven te nemen of dat mvo diefstal is als het ten koste gaat van de aandeelhouders.

Op 25 april wordt het volledige onderzoek op het symposium 'Kiezen om te delen. Filantropie in tijden van economische tegenwind' op de Vrije Universiteit in Amsterdam gepresenteerd.

Foto: Frank Kehren via Flickr.com