24-04-2013 14:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie zullen tot 2030 verdriedubbelen, dankzij lagere kosten.

De groei zal volgens analisten van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) het resultaat zijn van een verbeterde kosten-concurrentiepositie van duurzame energie. “De kosten van zonne- en windenergie worden nog lager dan verwacht”, zegt BNEF-directeur Michael Liebrich. Hierdoor zal het aantal hernieuwbare energieprojecten in wind, zon, waterkracht en biomassa toenemen.

In 2030 zal de helft van alle elektriciteitsopwekking ter wereld wel eens kunnen bestaan uit hernieuwbare bronnen, schrijft het rapport. Afgelopen jaar lag het percentage duurzame elektriciteit al op 28 procent. BNEF noemt een jaarlijkse groei van 6,7 procent haalbaar, omdat er op dit moment al veel industrieën zijn die jaarlijks een grotere groei behalen. De toename kan vanaf 2030 €630 mrd per jaar opleveren.

De bevindingen van het rapport staan in schril contrast met de ontwikkelingen van afgelopen jaar. Bedrijven in de branche verkeerden in zwaar weer, wat leidde tot verschillende faillissementen. Zo ging onder andere SunTech, de grootste producent van zonnepanelen, ten onder. 2013 maakte sowieso al geen goede start: de duurzame investeringen liepen in het eerste kwartaal met 22 procent terug.

Foto: Elger van der Wel via Flickr.com

Bron: Bloomberg