01-02-2016 07:01 | Door: Dimitri Reijerman

Het gemeentebestuur van Kopenhagen wil al zijn belangen in de kolen-, gas- en olie-industrie afbouwen.

Het gaat in totaal om een bedrag van ruim € 900 mln. De bestuurders van de Deense hoofdstad stellen de gemeenteraad voor dat Kopenhagen zijn financiële belangen in de fossiele energiesector verlaat. Deze investeringen zijn niet meer te rijmen met het streven van Kopenhagen om in 2025 's werelds eerste CO2-neutrale hoofdstad te maken.

Welke belangen Kopenhagen precies heeft in de fossiele sector, is niet bekend. Ook staat nog niet vast welk tempo de desinvesteringsronde moet krijgen, zo schrijft The Guardian op basis van berichtgeving uit de Deense media.

Desinvesteren een trend

Steeds meer ondernemingen en overheden desinvesteren in de fossiele energiesector. Tijdens de COP21-conferentie liet Climate Action weten dat honderden partijen hebben beloofd om te desinvesteren in de steenkolensector. De ruim 500 organisaties en bedrijven zijn goed voor een desinvestering van in totaal € 3,1 biljoen.

Het Noorse Oslo besloot vorig jaar om als eerste hoofdstad ter wereld te deinvesteren in de fossiele sector. De belangen van Oslo waren met een bedrag van in totaal € 9 mln echter relatief gering.

Bron: The Guardian | Foto: public domain