26-04-2013 12:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Consultancybureau KPMG beoordeelde 21 landen op hun ‘groene’ belastingvoordelen. In de lijst komt de VS op de eerste plaats, Nederland staat op plaats acht.

KPMG heeft een ranglijst opgesteld van landen die door middel van verschillende belastingen duurzaamheid stimuleren. De lijst is niet bedoeld om landen te beoordelen, maar om bedrijven inzicht te bieden in de gecompliceerde en snel veranderende groene belastingen wereldwijd. Hoe hoger een land op de ranglijst staat, hoe meer speciale groene belastingen dit land heeft.

Hierdoor staat Duitsland op de Green Tax Index bijvoorbeeld op plaats 15, terwijl onze oosterburen over het algemeen goed, en zeker beter dan Nederland, bezig zijn met duurzame initiatieven. Ook is het niet heel gebruikelijk dat de Verenigde Staten een groene ranglijst aanvoeren. KPMG keek dus niet naar de effectiviteit van die groene belastingen en ook niet naar andere groene stimulansen zoals subsidies en speciale wetgeving. Een hoge plaats op de Green Tax Index zegt niet dat een land heel erg duurzaam is.

Wat zegt de Green Tax Index wel?

De lijst en bijbehorend onderzoek is volgens KPMG erg nuttig voor zowel bedrijven als overheden, omdat het een overzicht geeft van de verschillende belastingregelingen in de 21 landen. Bedrijven kunnen dit gebruiken om optimaal te profiteren van groene belastingvoordelen. Overheden kunnen de lijst gebruiken om ideeën op te doen en succesvolle regelgeving over te nemen.

Volgens KPMG is meer duidelijkheid hard nodig, omdat veel bedrijven niet weten hoe groene belastingen precies geregeld zijn. En de belastingen zijn pas effectief als bedrijven ze kennen en gebruik maken van de kansen die ze bieden. KPMG stelt dat meer kennis goed is voor bedrijven én voor duurzame vooruitgang.

Bron: Environmental Leader

Foto: Javier Estraviz via Flickr.com