29-04-2013 11:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De topman van E.On constateert dat Europa’s klimaataanpak het laatste decennium stagneert. Oorzaak: de niet werkende CO2-markt, die snel aangepakt moet worden.

De CO2-markt – ook wel het Emission Trading System (ETS) genoemd – is Europa’s belangrijkste stimulerende middel om bedrijven tot verduurzaming aan te zetten. Een overschot aan CO2-rechten veroorzaakt echter een te lage prijs, waardoor bedrijven geen prikkel hebben om te verduurzamen. Deze maand kreeg het systeem een extra klap doordat het Europees Parlement tegen noodzakelijke hervormingen stemde.

Johannes Teyssen, topman van het Duitse energiebedrijf E.On, vergelijkt de Europese CO2-markt met een patiënt die op zijn sterfbed ligt. “Of we genezen hem snel, of hij sterft”, zegt hij in een interview met dagblad Süddeutsche Zeitung. Een sterfgeval zal volgens Teyssen onvoorspelbare negatieve gevolgen hebben, en niet alleen voor het klimaat.

Voor investeerders zal het niet langer interessant zijn om geld in schone technologieën te stoppen, zegt Teyssen. “Geld zal terugstromen naar economische activiteiten die tot het verleden zouden moeten behoren.” Teyssen ontkend dat hij het ETS vanuit concurrentieoverwegingen steunt. Rivaal RWE maakt namelijk energie van bruinkool, dat bij een werkend ETS duur zal worden. “Onzin. Het gaat niet om het kwetsen van de concurrentie.”

Als het ETS niet hersteld kan worden, is er volgens Teyssen nog een optie over: “Dan hebben we een belasting [op CO2] nodig die landen zelf kunnen introduceren.” Het Verenigd Koninkrijk is al bezig met het opzetten van zo’n belasting.

Bron: Reuters

Foto: Guy Gorek