03-02-2016 16:49 | Door: Dimitri Reijerman

Blackrock, met ruim € 4.000 mrd in kas 's werelds grootste vermogensbeheerder, heeft in een brief aan honderden Europese en Amerikaanse CEO's van grote bedrijven opgeroepen om vaker een langetermijnvisie te formuleren, waaronder concrete ESG-doelstellingen.

De brief naar bestuuders van bedrijven uit de S&P 500-ranglijst is geschreven door Blackrock-CEO Larry Fink. Hij stelt dat de focus bij veel bedrijven op de korte termijn hen hindert om visies en beleid voor de langere termijn te formuleren.

Volgens de vermogensbeheerder brengt deze tunnelvisie het gevaar met zich mee dat deze ondernemingen op de langere termijn niet meer kunnen investeren. Dit zorgt er vervolgens voor dat lange termijnbeleggingen, waarop Blackrock zich richt, minder rendement opleveren.

Volgens Fink dienen grote bedrijven ook doelstellingen voor ESG-beleid, dat staat voor environmental, social and governance, te formuleren. De Blackrock-directeur stelt dat bedrijven die hun ESG-doelstellingen al op orde hebben vaak uitblinken, en dat de vermogensbeheerder ESG-factoren meeweegt bij het kiezen van bedrijven om in te investeren.

Ook politiek is schuldig

Fink stelt dat niet alleen bedrijven last hebben van een te nauwe focus op kwartaalcijfers, maar dat ook de politiek veel te verwijten valt. De topman stelt bijvoorbeeld dat de lange termijn bij de politiek in Washington wordt gezien als de periode tot aan de volgende verkiezingen. Deze houding zou de economische fundering waarop het Amerikaanse bedrijfsleven rust laten eroderen.

De oproep van Blackrock aan bedrijven om aandacht te schenken aan ESG-beleid komt niet onverwacht: de vermogensbeheerder riep bedrijven vorig jaar nog op om meer data over hun duurzame activiteiten te publiceren. Daarmee kan Blackrock de financiële risico's op de langere termijn beter inschatten.

Bron: Business Insider | Foto: Pictures of Money, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)