11-02-2016 14:20 | Door: Dimitri Reijerman

 

Airbnb en Uber hebben samen met 45 andere bedrijven bij de EU aangegeven dat restrictieve wetgeving van EU-lidstaten de groeikansen in de deeleconomie niet in de weg moeten staan.

Dat schrijven de bedrijven in een brief gericht aan minister-president Mark Rutte, meldt persbureau Bloomberg. Nederland is momenteel EU-voorzitter.

Volgens de bedrijven die actief zijn in de deeleconomie leiden de nieuwe businessmodellen tot extra werkgelegenheid en meer economische groei. Ook maakt de deeleconomie in hun ogen het mogelijk om beschikbare middelen efficiënter te gebruiken, waardoor ook het milieu wordt ontzien. De ondernemingen zijn echter bang dat steeds meer lidstaten wetgeving opwerpen die verdere ontwikkeling van de deeleconomie kunnen hinderen.

De EU denkt dat bedrijven als Airbnb en Uber de Europese economie kunnen aanjagen zonder dat de lidstaten meer geld hoeven uit te geven. De Europese Commissie heeft daarom voorstellen gedaan om ondernemingen in de interne Europese markt meer kansen te geven, onder andere door regels te vereenvoudigen.

Tegenwerking door lidstaten

Ondanks de insteek van de EU om de deeleconomie te bevorderen, ervaren veel bedrijven in deze sector tegenwerking van individuele lidstaten. Zo heeft bijvoorbeeld Uber in veel landen, waaronder Nederland, 'last' van bestaande regelgeving met betrekking tot de taximarkt. De Amerikaanse firma is daarom al diverse malen voor de rechter gesleept of ontving boetes. Toch werken deeleconomie-ondernemingen ook samen met de overheid, zoals Airbnb met de gemeente Amsterdam in de aanpak van overlastgevende verhuurders.

Bron: Bloomberg | Foto: ESA