12-05-2013 09:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De blik in politiek Den Haag is volgens GroenLinks louter gericht op extra bezuinigen. De partij stelt voor juist te investeren: €6 mrd voor zonne- en windenergie, energiebesparing en openbaar vervoer.

Het plan staat in de voorzet voor een duurzaamheidsakkoord dat GroenLinks dit weekeinde naar premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stuurde. Fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat Nederland op dit moment te weinig ambitie toont.

Enkel en alleen praten over mogelijk extra bezuinigen is volgens Van Ojik "voorbarig en niet-productief’’. "Wat ons land nu nodig heeft, zijn afspraken om de economie sterker en duurzamer te maken." Volgens hem laat Nederland daar nu kansen liggen en zorgen de voorstellen uit de duurzame deal op korte termijn voor banen, terwijl ze ook goed zijn voor het milieu.

Groene belasting

"We kiezen ook voor andere en schonere mobiliteit: geen nieuw asfalt, maar verbeterd openbaar vervoer. En we vergroenen de belastingen: minder belasting op arbeid zodat meer mensen aan de slag kunnen, en meer belasting op milieuvervuiling zodat verduurzaming wordt gestimuleerd’’, aldus Van Ojik.

In die nieuwe koers zijn ingrijpende veranderingen nodig, maar aanpassen aan de omstandigheden is volgens Van Ojik helemaal niet bijzonder. "Vergelijk het Nederland van nu met dat van zo'n 50 jaar geleden, toen Limburg leefde van de mijnbouw en Twente van textiel, en je realiseert je hoe veel er is veranderd. Dat zal de komende tijd niet anders zijn.’’

Bron: ANP