14-03-2012 20:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzame bankieren is salonfähig. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de ASN Bank woensdag presenteerde. De duurzame bank breidde haar klantenbestand uit tot 575.000 klanten, een stijging van 11,3 procent.

De Algemene Spaarbank voor Nederland (ASN Bank), dochterbank van SNS Reaal, doorbrak in 2011 met een groeipercentage van ruim 9 procent daarnaast de grens van €10 mrd beheerd vermogen. De groene bank stak daarmee met kop en schouders boven de Nederlandse spaarmarkt uit.

Het aantal klanten steeg met 58.000 tot 575.000. “Steeds meer mensen weten de ASN Bank te vinden vanwege de manier waarop wij met het geld van onze klanten omgaan: met respect voor mensenrechten en zonder schade toe te brengen aan klimaat en milieu,” aldus algemeen directeur Ewoud Goudswaard.

Beleggen

De bank belegde in 2011 relatief veel spaargeld in duurzame energie, het belegde kapitaal steeg met ruim 50 procent. In absolute getallen is deze post echter een van de kleinste uitzettingen met €189 mln van een de totale uitzettingen van €9,7 mrd.

“We hebben ons een beeld gevormd van hoe een duurzame samenleving er in 2050 uitziet, daar moet ons spaargeld dan bij passen,” zegt Ewoud Goudswaard, algemeen directeur ASN Bank.

Sparen bij ASN

Klanten weten de bank overigens niet alleen te vinden vanwege de idealen. In de Consumentenbond Bankenmonitor, die de waardering van klanten over de dienstverlening van hun bank weergeeft, haalde de ASN Bank met 8,1 de hoogste score.

De groene bank wordt is van oudsher geliefd onder klanten rond de 35 jaar. Inmiddels weet zij met speciale acties, bijvoorbeeld met betrekking tot duurzaamheid, ook jongeren te interesseren.

Populair

Twee weken geleden rapporteerde Triodos Bank een gelijksoortige toename in klanten. In 2011 zag de andere duurzame bank zijn klantenbestand met 24 procent groeien tot 355.000.

Het afgelopen jaar richtten de Nederlandse banken zich op grond van de ontoegankelijkheid van kapitaalmarkten, tot de spaarders om aan kapitaal te komen. Banken die een duurzaam beleid hanteren, zoals de ASN Bank en Triodos, blijken nu spekkoper.

Foto: Harald Walker