26-02-2016 12:30 | Door: Dimitri Reijerman

Triodos Bank heeft in het boekjaar 2015 zijn winst verder zien toenemen en verstrekte meer duurzame leningen. Met name de verkoop van duurzame hypotheken deed het goed.

In totaal had de duurzaam opererende bank vorig jaar € 12,3 mrd aan beheerd vermogen, een stijging van 16 procent ten opzichte van 2014. De winst steeg met 35 procent aanzienlijk tot € 40,7 mln. Het rendement op het beheerde vermogen bedroeg 5,5 procent, tegenover 4,4 procent in 2014.

Opvallend in de positieve jaarcijfers van Triodos Bank is de stijging in de verkoop van duurzame hypotheekleningen. Deze leningen vertegenwoordigden in 2015 40 procent van de totale toename van de duurzame leningenportefeuille. Ook de beleggingsfondsen deden het volgens Triodos goed.

Impact mijlpalen

Triodos Bank geeft ook een opsomming van behaalde 'impactmijlpalen'. Zo heeft de bank financiering geregeld om aan 1 miljoen Europese huishoudens groene stroom te leveren, zijn er 33,6 miljoen maaltijden geserveerd op basis van biologisch verbouwde landbouwgrond en is er geld gestoken in honderd microfinancieringsinstellingen.

In tegenstelling tot andere Nederlandse banken groeide het personeelsbestand in 2015. Inmiddels werken er 1.120 mensen bij de duurzame bank, 10 procent meer dan vorig jaar.

Voor 2016 verwacht Triodos Bank een lagere winst. Dat komt door lagere rentes, meer investeringen in de bank en de bijdrage die Triodos moet storten voor de depositogarantieregeling.

Bron: Triodos | Foto: Anthony Quintano, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)