17-05-2013 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de tweede fase van de SDE+ zijn subsidies voor zo’n 100 duurzame energieprojecten verstrekt, die gezamenlijk voor 150.000 huishoudens stroom kunnen leveren.

Het ministerie van Economische Zaken noemt de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) wederom succesvol: in de eerste fase werden - na een drukke eerste dag -  al projecten aangemeld ter grootte van het energieverbruik van 250.000 huishoudens. In totaal zijn er nu sinds de start van de regeling op 4 april projecten opgezet die 400.000 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien.

Er zijn in de tweede fase meer dan 70 projecten voor zonne-energie ingediend en 2 projecten voor het opwekken van energie door gebruik te maken van eb en vloed. De grootste slag wordt echter gehaald met windenergie: de aanvragen voor 30 windturbines zullen samen 229 megawatt aan energie opbrengen.

SDE+

Bedrijven kunnen zich via de SDE+-regeling aanmelden met een project voor het opwekken van duurzame energie, om hier subsidie voor te krijgen. De projecten die – na beoordeling van AgentschapNL - op de meest efficiënte manier energie opwekken ontvangen de subsidie. In totaal zit er €3,3 mrd in de subsidiepot voor 2013. Er is nog een budget over voor een derde fase, projecten kunnen dus nog steeds worden ingediend.

Het ministerie wil met de SDE+-regeling bedrijven stimuleren om te investeren in duurzame energie. Hiermee hopen ze het doel van 2020 te behalen: Nederland moet voor dat jaar 16 procent van alle energie duurzaam opwekken.

Bron: Rijksoverheid

Foto: Diliff via Wikimedia