22-05-2013 16:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het verduurzamen van de bedrijfsvoering is niet alleen gunstig voor het milieu en de financiën, ook wordt het bedrijf interessanter voor aanstormend talent.

Grofweg tweederde van alle werknemers zegt zich meer druk te maken om duurzaamheid dan dat ze drie jaar geleden deden. Ook verwachten werknemers van hun werkgevers dat deze hier meer aandacht aan besteden.

Een wereldwijde enquête van consultancybureau Bain & Company suggereert daarmee dat een duurzame bedrijfsvoering een belangrijkere factor wordt bij het binnenhalen van nieuwe werknemers. Een kleine – maar groeiende – groep ziet duurzaamheid binnen een bedrijf namelijk als een van de belangrijkste factoren bij het zoeken naar een nieuwe baan, zelfs als het salaris lager is.

Bain & Company ondervroeg 750 werknemers uit verschillende industrieën in Brazilië, China, India, Duitsland, Engeland en de VS. Wanneer gevraagd werd wie de leidende rol zou moeten hebben bij verduurzaming, is ongeveer een kwart van mening dat dit de rol van de werkgevers is, boven die van de consument, werknemer en zelfs de overheid.

 

Hogere verwachtingen

 

Werknemers willen ook graag zelf betrokken zijn in de ontwikkeling van een verduurzamende strategie. De interesse is het hoogst bij werknemers tussen de 30 en 45 jaar oud. De helft van de jonge werknemers verwacht een rol te kunnen spelen op het gebied van duurzaam ondernemen. Dat staat tegenover een vijfde van de oudere werknemers..

Een grote verandering met tien jaar geleden is dat de meeste werknemers liever zien dat de bedrijfsvoering duurzaam en verantwoord is, dan dat er aan liefdadigheid wordt gedaan.

Toch missen werkgevers nog kansen: slechts een derde van de respondenten gaf aan dat hun werkgever zich opstelt als leider en duurzaamheid volledig heeft ingesloten in de bedrijfsvoering. Een vijfde zegt zelfs dat er in hun bedrijf weinig tot geen aandacht voor is.

Bron: Harvard Business Review, Bain & Company

Foto: Dave MacFarlane