23-05-2013 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De CO2-prijs bereikte deze week een recordhoogte in de Amerikaanse staat Californië. Ook in China probeert men de fouten van het Europese ETS te voorkomen.

Het werd gepresenteerd als het perfecte hulpmiddel om de verduurzaming van bedrijven te stimuleren: een prijs leggen op de CO2-uitstoot van bedrijven, via een CO2-markt – in Europa ook wel het Emission Trading System (ETS) genoemd. Het Europese ETS kamt echter met problemen: door de economische crisis en een overschot aan CO2-rechten is de prijs per recht laag. In twee jaar tijd daalde de prijs van €18 naar €2,46. Weinig prikkel voor bedrijven om minder grijze energie te gaan gebruiken.

Maar de Amerikaanse staat Californië laat zien dat een CO2-markt wel kan werken. Deze week bereikte de waarde van een ton CO2 in Californië een recordhoogte van $14 (€10,90). Belangrijke verschil met het Europese systeem is dat in de Amerikaanse staat vaker veilingen plaats vinden dan in Europa. Iedere keer neemt daarbij het aantal rechten dat geveild wordt af. In de EU gebeurt dit in theorie ook, maar op veel langere termijn. Ook hebben de Amerikanen een minimumprijs ingesteld, iets dat in Europa niet bestaat.

China

Ook in China wordt geëxperimenteerd met een CO2-markt en ook in China zijn ze kritisch op het Europese systeem. De Chinezen spraken eerder al duidelijk uit “te willen leren van de fouten in Europa”. Zo komt er een mechanisme dat automatisch CO2-rechten van de markt haalt wanneer het aanbod te hoog is en de prijzen te laag zijn.

De stad Shenzhen heeft in China de primeur: van de zeven geselecteerde regio’s mag de zuidelijke stad als eerste een CO2-markt introduceren. 635 bedrijven zullen hier deel van uitmaken, zij zijn samen verantwoordelijk voor 38 procent van de CO2-uitstoot in de stad.

China ziet de CO2-markt als een noodzakelijk middel om de CO2-uitstoot te bestrijden. Naar schatting zal de uitstoot in 2025 gevaarlijke vormen aannemen – luchtvervuiling zorgt in veel regio’s al voor ziektes en sociale onrust – en door de groeiende economie zal dit blijven toenemen. Naar verloop van tijd moet er één CO2-markt voor heel China komen, zodat de vervuiling beter aangepakt kan worden. Het is niet bekend wanneer dit zal gebeuren.

Bron: Environmental Leader, The Guardian Foto: Kerry Randolph via Flikcr.com