21-03-2016 13:32 | Door: Dimitri Reijerman

Peerby, een internetdienst waarmee particulieren spullen kunnen lenen, huren en verhuren, heeft in enkele dagen tijd € 1,5 mln opgehaald via crowdfundingsite Oneplanetcrowd.

Aanvankelijk zocht Peerby een financiering van € 300.000 om zo de betaalde Peerby Go-dienst verder uit te rollen. Op maandag heeft Peerby via Oneplanetcrowd al € 1,5 mln opgehaald, terwijl de start-up zondag al berichtte dat het in recordtempo € 1 mln binnen had gehaald. 

Momenteel is Peerby Go alleen beschikbaar in Utrecht en Amsterdam, maar het bedrijf wil de betaalde variant van de deeldienst ook in andere Nederlandse steden gaan aanbieden. Peerby zegt dat in Utrecht en Amsterdam de hoeveelheid inkomsten en transacties exponentieel groeit, gemiddeld met zo’n 20 procent per maand in het afgelopen half jaar.

Investeerders verstrekken Peerby een lening die 60 maanden loopt. Afhankelijk van het ingelegde bedrag keert Peerby 6 tot 8 procent rente uit. Ook krijgen financiers de mogelijkheid om de lening in aandelen om te zetten.

Peerby wil naar het buitenland

Peerby zegt met de forse kapitaalinjectie het verdienmodel achter Peerby Go ook naar het buitenland te willen brengen en daar de eerste stappen te zetten in het ontwikkelen van circulaire producten. Dat zijn producten die geoptimaliseerd zijn voor kwaliteit, duurzaamheid en gedeeld gebruik. De start-up wil een kanteling teweeg brengen van de huidige lineaire economie, waarbij spullen gemaakt zijn om niet lang mee te gaan, naar een circulair model.

Op zijn crowdfundingpagina stelt Peerby dat het droomt dat er in 2020 voor € 1 mrd aan huur via zijn platform loopt. Ook wil het bedrijf de sprong naar het Verenigd Koninkrijk en de VS maken. Oprichter en CEO Daan Weddepohl zegt goede connecties te hebben in deze Angelsaksische landen, net als COO Christina Calje die opgroeide in New York en eerder werkte in London. Peerby mikt voor zijn internationale uitbreiding in eerste instantie op deze beide wereldsteden.

Peerby

Bron: Peerby | Foto's: Peerby