23-03-2016 15:15 | Door: Dimitri Reijerman

China heeft van de Wereldbank een krediet van $ 500 mln gekregen om projecten te financieren die de luchtvervuiling in Beijing moeten verminderen.

Ook de nationale Hua Xia Bank investeert in maatregelen die de soms verstikkende luchtverontreiniging in de hoofdstad en omliggende steden moet tegengaan. De bank steekt eveneens $ 500 mln in het zesjarige verduurzamingsproject, meldt Reuters. Samen met een totaalvermogen van andere partijen ter waarde van $ 400 mln komt het totale pakket uit op een waarde van $ 1,4 mrd.

Met het geld wil de Chinese overheid bedrijven in Beijing en omgeving helpen met onder andere het verminderen van het stoken van steenkool. Dit moet de emissies van schadelijke stoffen omlaag brengen en de vorming van smog in en rond de hoofdstad verminderen.

Green Finance Center

De investeringen maken deel uit van een preventie- en bestrijdingsplan dat is opgesteld door de Chinese overheid. De Hua Xia Bank opent als onderdeel daarvan een 'green finance center' om bedrijven te helpen de duurzame kredieten te verkrijgen.

Beijing kampt steeds vaker met smog die de gezondheid van de inwoners in gevaar brengt. Een van de voornemens van de overheid is om de uitstoot in de energiesector, die nog grotendeels op steenkool draait, over vier jaar met 60 procent te hebben verminderd. Bovendien zet China op nationaal niveau grootschalig in op wind- en zonne-energie, samen met de bouw van kerncentrales.

Bron: Reuters | Foto: By Suicup (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons