31-03-2016 10:30 | Door: Dimitri Reijerman

De Nederlandse crowdfundingmarkt hoort bij de Europese top. Hierdoor kunnen tal van platformen, waaronder op duurzaamheid gerichte crowdfundingsites als Oneplanetcrowd, snel groeien.

Dat blijkt uit een onderzoek van het in Amsterdam gevestigde Crowdfundinghub naar de Europese crowdfundingmarkt. Nederland heeft volgens de onderzoekers na het Verenigd Koninkrijk de meest uitgerijpte omgeving voor deze vorm van financiering.

Deze hoge klassering komt onder andere door een positief overheidsbeleid ten aanzien van crowdfunding. Ook weten Nederlandse crowdfundingplatformen per inwoner gerekend het meeste geld op te halen, op wederom het Verenigd Koninkrijk na.

Meer geld naar duurzame projecten

Dankzij de populariteit van crowdfunding in Nederland weten duurzame projecten steeds meer geld op te halen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) becijferde onlangs dat er vorig jaar via crowdfundingkanalen € 11,5 mln werd opgehaald voor duurzame energieprojecten. Dat komt neer op 10 procent van de totale crowdfundingmarkt. RVO.nl voorspelt de komende jaren verdere groei.

Ook specifiek op duurzaamheid gerichte crowdfundingplatformen in Nederland profiteren. Zo wist Oneplanetcrowd onlangs ruim € 1 mln op te halen voor verdere groei. Peerby, een dienst waarbij consumenten aan elkaar spullen kunnen lenen, wist via Oneplanetcrowd zelfs meer dan € 2 mln in te zamelen.

Bron: Crowdfundinghub | Foto: public domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)