03-06-2013 11:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Europees programma dat investeert in groene projecten betaalt zich uit: elke geïnvesteerde euro levert de Europese economie €20 op.

Het Eco-innovatieprogramma van de Europese Unie startte in 2008 en heeft tot nu toe geïnvesteerd in meer dan 240 innovatieve groene projecten. Daarbij is te denken aan het zuiveren van afvalwater met bamboe of een fabriek die gebruikte bakstenen sorteert voor recycling. Uit een rapport van afgelopen vrijdag blijkt dat de projecten het financieel bijzonder goed doen.

Het rapport analyseerde de eerste 126 projecten die ondersteuning kregen uit het Eco-innovatieproject. De totale investering in deze projecten bedroeg €86,8 mln. Volgens het rapport zullen projecten gedurende de eerste drie jaar van hun bestaan samen al ongeveer €260 mln omzet genereren. Met nog twee jaar extra zou die omzet moeten stijgen naar in totaal €840 mln.

Milieu-winst

De 126 projecten bespaarden samen 170 miljoen kubieke meter water, 3,7 miljoen ton CO2, 609.000 ton afval en 1,5 miljoen ton ruwe materialen. Volgens het rapport is dit te vertalen naar een besparing van €833 mln aan milieu-kosten.

De Eurocommissaris van Milieu Janez Poto?nic is tevreden met de bevindingen. ‘Deze studie demonstreert dat verantwoordelijk ondernemen, het creeëren van banen en het beschermen van het milieu samen kunnen gaan en grote voordelen kunnen bieden,’ aldus Poto?nic.

Momenteel heeft het Eco-innovatieprogramma nog €31 mln beschikbaar. Bedrijven kunnen tot 5 september 2013 voorstellen indienen bij het project.

Bron: Businessgreen Foto: Vera Buhl via Wikimedia Commons