04-06-2013 13:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Wereldbank startte in 2008 met het uitgeven van klimaat-obligaties. De markt voor deze klimaatvriendelijke investeringen verdubbelde in de afgelopen anderhalf jaar.

Met klimaat-obligaties kunnen overheden, ondernemingen en instellingen geld ophalen voor de financiering van klimaatvriendelijke projecten. De Wereldbank lanceerde het concept in 2008 en sindsdien zijn klimaat-obligaties steeds populairder geworden.

Zo groeide de markt voor deze klimaatvriendelijke investeringen in de afgelopen anderhalf jaar van $5 mrd (€3,7 mrd) naar $9,5 mrd (€7,3 mrd). De Wereldbank heeft tot nu toe voor meer dan $3,3 mrd (€2,5 mrd) aan klimaat-obligaties uitgegeven.

Massachusetts

De staat Massachusetts wil als eerste Amerikaanse staat investeerders de mogelijkheid bieden om direct te investeren in duurzame projecten. De staat is van plan om $100 mln (€77 mln) aan klimaat-obligaties uit te geven. Ook de Europese Investeringsbank heeft klimaat-obligaties in de planning.

Klimaatverandering wordt voor investeerders steeds meer een risico om rekening mee te houden. Zo waarschuwde de staat New York haar investeerders afgelopen maart voor de financiële risico’s van klimaatverandering. Aanleiding daarvoor was de orkaan Sandy, die vorig jaar zorgde voor meer dan $40 mrd (€30,8 mrd) aan schade.

Bron: Environmentalleader Foto:  Chi King via Flickr.com