08-04-2016 10:10 | Door: Fitria Jelyta

Het Britse bedrijf Arabesque Partners heeft een algoritme ontwikkeld die investeringsbeslissingen neemt op basis van duurzaamheidsdata.

Dat schrijft de New York Times. Arabesque Partners, een investeringsbedrijf dat in 2011 is opgericht door de Britse Barclays Bank, maakt voor het algoritme gebruik van environmental, social and corporate governance (ESG)-data van verschillende ondernemingen.

De ESG-data is afkomstig van concerns als Bloomberg, Sustainalytics en MSCI. Het algoritme bepaalt vervolgens de investeringsmogelijkheden met het beste risico-rendementsprofiel.

Volgens Arabesque hebben ondernemingen die aan de ESG-eisen voldoen en daarmee verantwoord ondernemen een hogere slagingskans dan bedrijven die hier geen of minder aandacht aan besteden.

Beter presteren

“Investeerders willen niet lastig worden gevallen met morele argumenten”, zegt Andreas Feiner, hoofd ESG onderzoek bij Arabesque, in New York Times. “Je vertelt investeerders dat deze bedrijven beter zullen presteren.”

Zo heeft het algoritme het Amerikaanse bedrijf Cracker Barrel Old Country Store geselecteerd als een van de bedrijven die financieel aantrekkelijk is voor investeerders. Cracker Barrel beheert enkele restaurants en biedt voornamelijk vintageproducten aan als voeding en speelgoed. Uit de kwantitatieve analyses van het Arabesque-algoritme is gebleken dat dit bedrijf hoog scoort op de ESG-eisen. 

Bron: New York Times, Arabesque Partners | Foto: Kārlis Dambrāns, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)