18-04-2016 07:50 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verwacht dat de uitgifte van groene obligaties dit jaar zal stijgen tot $ 28 mrd. 

In een onlangs gepubliceerd rapport kent Standard & Poor’s deze verwachting toe aan verschillende grote bedrijven die meer groene obligaties uitgeven. Zo heeft Apple eerder dit jaar voor een recordbedrag van $ 1,5 mrd aan groene obligaties uitgegeven. Met het opgehaalde geld wil het techbedrijf wereldwijd projecten financieren rondom duurzame energie.

Groene obligaties zijn specifiek bedoeld voor investeringen in groene projecten. Betalingen aan obligatiehouders worden gefinancierd uit algemene bedrijfsfondsen. In het eerste kwartaal van 2015 werd er volgens de site Climate Bonds wereldwijd een totaal van $ 7,2 mrd aan investeringsgeld voor onder andere hernieuwbare energieprojecten, waterinfrastructuur en duurzame gebouwen opgehaald. 

Meer vraag naar duurzaamheid

Volgens Standard & Poor’s vragen investeerders in toenemende mate naar de duurzaamheidsrapportages van organisaties en projecten waarin zij investeren. Deze ontwikkeling draagt ook bij aan de verwachte groei in de uitgifte van groene obligaties, stelt de kredietbeoordelaar.

“De verschillende projecten die door groene obligaties gefinancierd worden, zal ook toenemen en met name projecten op het gebied van water en transport”, zegt Michael Wilkins van Standard & Poor’s in een persbericht. Naar aanleiding van de afspraken die in het afgelopen jaar tijdens de klimaattop in Parijs zijn gemaakt, verwacht de kredietbeoordelaar dat de honger bij investeerders voor groene obligaties flink is aangewakkerd. 

Bron: Standard & Poor's Ratings Services | Foto: Sylvain Naudin, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)