30-03-2012 21:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er staan geen Nederlandse banken in de top 20 van groenste banken ter wereld, blijkt uit een analyse van Bloomberg. Europese banken domineren de lijst, met het Spaanse Santander aan kop.

In de lijst die Bloomberg sinds 2011 samenstelt wordt wel alleen gekeken naar grote, beursgenoteerde bedrijven. Daarmee is van de Nederlandse banken alleen ING meegenomen in de vergelijking.

Rabobank, ABN Amro en duurzame banken Triodos en ASN zijn niet beursgenoteerd. De laatste twee zijn ook nog eens kleiner dan de marktkapitalisatie van $10 mrd (€7,5 mrd) die Bloomberg als ondergrens stelt.

ING is er wel mee bezig, verklaarde Hans van der Noordaa, lid van de Raad van Bestuur van ING, eerder tegenover DuurzaamBedrijfsleven.nl. Zo opereert het bedrijf sinds 2007 klimaatneutraal door het gebruik van groene energie en het compenseren van het grijze energieverbruik. Van de €3 mrd die ING jaarlijks in energieprojecten investeert was in 2005 nog 2 procent daarvan voor hernieuwbare energie. Inmiddels is dat 29 procent.

Meest duurzame bank

Net als in 2011 is de meest duurzame bank ter wereld volgens Bloomberg het Spaanse Santander. Doorslaggevende factor was onder meer een investering van €748 mln in de Crescent Dunes Solar Energy Plant in Nevada, VS.

Bloomberg publiceert de volledige resultaten in mei. In het onderzoek keek het Amerikaanse bureau naar het investeringsbeleid van banken op het gebied van hernieuwbare energie, en hoe ze omgaan met hun eigen energieverbruik en CO2-uitstoot.

Europese dominantie

Financiële steun voor een plan om zonnepanelen te installen op 160.000 gebouwen van het Amerikaanse leger hielp de Bank of America aan een tweede plaats op de ranglijst. In september viel een lening weg van de Amerikaanse overheid voor ongeveer een derde van de totale investering van €750 mln. Bank of America liep het gat dicht.

Nummer 3 werd Italiaanse bank Intesa Sanpaolo. De bank financierde de aankoop van twee zonneparken in Italië ter waarde van €33 mln. Het verminderde ook zijn eigen energieverbruik met 6 procent, en steeg daarmee 17 plaatsen.

Investeringen

Wereldwijd stegen de investeringen in hernieuwbare energie met 5 procent tot ongeveer €200 mrd in 2011, blijkt uit cijfers van Bloomberg. Investeringen gingen vooral uit naar zonne-energie, nadat prijzen tussen 51 en 88 procent zijn gedaald.

De kanttekening van duurzame is dat veel banken naast investeringen in groene energie ook nog steeds stevig investeren in bijvoorbeeld kolencentrales. Sinds 2005 is meer dan €232 mrd in de industrie geïnvesteerd. Kolencentrales zijn goed voor 40 procent van alle menselijke CO2-uitstoot.

Bron: Bloomberg

Foto: Gerard Stolk