14-06-2013 12:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zakelijke leiders verenigen zich in het ‘The B Team’ dat moet zorgen voor meer prioriteit richting People en Planet naast Profit.

Sir Richard Branson en de voormalig CEO van Puma, Jochen Zeitz, lanceerden gisteren een grote non-profit groep genaamd The B Team. Het doel van deze organisatie is het promoten van een nieuw stel progressieve zakelijke normen en waarden. Deze moeten er voor zorgen dat binnen de drie P’s de prioriteit meer komt te liggen bij People en Planet, naast Profit.

De groep brengt een groot aantal belangrijke leiders uit de zakelijke en politieke wereld samen zoals, Arianna Huffington van de Huffington Post, Paul Polman van Unilever, Ratan Tata van de Tata Group, de president van het United Nations fonds Kathy Calvin en de voormalige presidente van Ierland, Mary Robinson.

Deze B-Leiders hebben toegezegd bij te dragen aan de ontwikkeling voor een Plan B voor Business. Dit plan moet de groeiende uitdagingen zoals hoge werkeloosheid, wereldwijde ongelijkheid en die manier waarop veel grondstoffen nog onvoldoende duurzaam gebruikt worden gaan aanpakken.

Drie uitdagingen

Hoe de groep precies te werk zal gaan is nog niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat de groep drie duidelijke punten heeft die ze willen gaan aanpakken. Onder de koppen "Future of Leadership”, "Future Bottom Line", and "Future of Incentives” zal onderzocht worden hoe je ervoor kunt zorgen dat er minder op de korte termijn gedacht wordt en meer toekomst gericht gestuurd gaat worden.

Daarnaast moet de verantwoordelijkheid van bedrijven veel breder worden met betrekking tot hun sociale, economische en ecologische impact. Ook moet de manier waarop zakelijke en economische stimulansen zijn gestructureerd worden aangepakt door schadelijke subsidies weg te nemen en verantwoord gedrag te stimuleren.

Oproep

De groep, die gisteren live een internet uitzending organiseerden voor meer dan 200 verschillende bijeenkomsten in 60 steden over de hele wereld, hebben ook een gemeenschappelijke verklaring uitgebracht met daarin zijn doelstellingen en prioriteiten.

“Onze toekomst visie is een wereld waarin het doel van zaken doen gedreven zal worden door sociale, ecologische en economische voordelen,” aldus de verklaring. “Het is onze missie om te helpen een Plan B te ontwikkelen die er voor zorgt dat People en Planet net zo belangrijk worden als Profit. Plan A - waarin bedrijven alleen maar door winsten gedreven waren - is niet langer aanvaardbaar.”

De groep roept ook andere leiders om zich aan te sluiten en hun visie te stimuleren. “Als leiders weten we dat wat wij hier voorstellen een aanzienlijke uitdaging is voor onze collega’s en concurrenten,” zo verklaart de groep. “Maar wij zijn er van overtuigd dat diegene die met ons samenwerken zullen zien dat het op lange termijn beter is voor onze planeet en de mensen die er leven, en uiteindelijk ook voor business.

Bron: businessgreen.com Foto: jurvetson via flickr