27-04-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De ASN Bank voert gesprekken met vier farmaceutische ondernemingen om de transparantie van productieprocessen en bedrijfsvoering te bevorderen. Dit moet bijdragen aan een duurzame industrie die in dienst staat van patiënten.

De bank zegt een uitgebreide dialoog aan te gaan met AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Novo Nordisk en Novartis. Doel van de dialoog is om zaken als ethisch handelen, beloning, veilige producten en verantwoorde marketing te stimuleren. Zo stelt de ASN Bank zich naar eigen zeggen kritisch op tegenover betalingen aan gezondheidsprofessionals en beloningsbeleid voor verkoopmedewerkers en artsenbezoekers.

Farmaceutische industrie is onmisbaar in gezondheid en welzijn

Transparantie

De bank maakt bekend dat Novartis de komende jaren gaat werken aan de transparantie rondom de betalingen aan gezondheidsprofessionals. Ook Novo Nordisk kijkt naar mogelijkheden om meer openheid te geven aan externe stakeholders zonder daarbij de juridische regels te overtreden. Daarnaast laat Novartis integer handelen meewegen in de beoordeling van verkoopmedewerkers.

Volgens de ASN Bank zijn farmaceutische ondernemingen onmisbaar voor de gezondheid en het welzijn van mensen. De ASN Beleggingsfondsen beleggen daarom in farmaceutische bedrijven.

Nulmeting

In opdracht van de ASN Bank heeft onderzoeksbureau Sustainalitycs in februari van dit jaar een onderzoek uitgebracht over transparantie en duurzaamheid in de farmaceutische industrie. Hieruit blijkt dat farmaceutische ondernemingen tekortschieten in de bewaking van de kwaliteit en veiligheid van de medicijnen.

Daarnaast heeft de manier waarop medicijnen op de markt worden gebracht nadelige gevolgen voor patiënten, stelt de ASN Bank. Op basis van dit rapport heeft de bank rapportkaarten opgesteld om de bedrijven op hun procedures te beoordelen. Deze rapportkaarten dienen als nulmeting om in 2018 voortgang te kunnen meten. 

Bron: ASN Bank | Foto: Ryan Lackey, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)